Family Room

Although this home was loaded with period charm and appeal, it bore the hallmarks of most semis of its era – it was a small home that had a dark, cavernous feel.

AFTER: Four bedrooms, family room, kitchen, dining, bathroom, laundry and pergola.

When this family approached Hille’s Home Extensions they had a fair idea about the result they wanted for their original Victorian semi. “We knew what we wanted, shopped around and found HHE was well known in the area and well priced”.

With a young family, the homeowners wanted to remodel and extend the rear of their home to create more living space. When they purchased the lovely period home in 2003, part of their consideration during the purchase process was that they would need to undertake an extension project in the near future. Damien says “We knew we had to do something when we bought the property.”

With the Hille’s Home Extension designer they set about relocating the laundry and extending the bathroom. From the well designed laundry across the hall to the bathroom, the light contemporary feel is maintained throughout the highly functional design of these smaller rooms.

The repositioned and remodeled kitchen is stunning. With modern appliances it shares a large open space with the dining and living areas. Standard Victorian fittings were used in the project to retain the period feel of the home while good design modernised the function of the spaces.

BEFORE: Three bedrooms, living room, kitchen, dining, bathroom, laundry and pergola.

During the extension and remodelling project, the owners chose to invest in a central heating system. Donna says “We took the opportunity to install central heating in the roof. The whole living area is wonderfully warm now.”

The back wall of the residence is heavily glazed which delivers abundant natural light and warmth to the most used rooms in the home. The view to the backyard has been enhanced dramatically which works well for the young family. Donna says “I can watch the kids in the backyard and know they’re safe.”

In the front part of the home, the hall was extended  across where the old living room used to be – one of the original four front rooms – and is now an enclosed fourth bedroom.

Outside, the old paving and pergola were demolished and in its place an attractive verandah established for al fresco entertaining. The backyard now has form and function – and still plenty of room to play.

Damien and Donna are thrilled with the result and said “The project was a dream run. It went so smoothly we couldn’t believe it.”