Heritage Light

When Geoff and Gay first purchased this 1920’s period home with Heritage Overlay, they chose to renovate the kitchen and rearrange the bathroom within the building envelope. Ten years on, they decided it was time to add additional ground floor living space, create and enhance existing features, and turn their house into their dream home.

Before

Ground Floor - three bedrooms, lounge, dining, kitchen, pantry, meals, dining, lounge, bathroom and laundry.

After

Ground Floor - master bedroom with walk-in robes and ensuite, two bedrooms, bathroom, open plan kitchen/ living/ dining, walk-in pantry, laundry and verandah.

Having lived in the area for over 10 years they had seen Hille’s Home Extensions active in their neighbourhood. They knew HHE specialised in heritage homes, so they engaged their services for the design and construction of their new home extension.

The rear of the home was removed completely - leaving the original heritage front of the home, consisting of three bedrooms, dining room and lounge.

At the front of the home the master bedroom, third bedroom and dining room areas were remodelled to form a master bedroom with large ensuite and walk-in robes, plus an adjoining smaller third bedroom and a separate bathroom.

The client brief included enhancing the accessibility of natural light into the newly created rooms at the rear. The home is North/South oriented so the challenge in the design was to leave the courtyard on the East side intact, and open the extension to the natural light afforded.

The kitchen, with generous, full length walk-in pantry, lies directly opposite the French doors and Hi-Lite windows. The morning light streams into the kitchen from the courtyard making mornings a pleasure. The courtyard decking is at floor level so when the doors are open the sense of space is amazing!

From the kitchen you move through to the open plan dining and living areas. The rear wall of the home is a double glazed view through windows and glass doors offering an abundance of natural light to the entire living area.

A period style verandah was added at the back of the home for cover in inclement weather, as a shady recess in summer, and access to the rear carport.

The homeowners are delighted with the results. Geoff says his favourite part of the renovation/extension is the ensuite and walk-in robes in the master bedroom. And the kitchen!

Having a walk-in pantry and walk-in laundry has afforded great storage and work space, and improved the efficiency of these utility rooms.