Modern Impact

When they originally moved into their recently renovated (by previous owner) home, these homeowners were comfortable with the quality and layout of the house. As their children moved into their teens however, the family found itself in desperate need of more space.

Before

Ground Floor - two bedrooms, kitchen, dining, living, laundry, bathroom and garage.

After

Ground floor - single bedroom with walk-in robe, open plan kitchen, dining, family, lounge,
study, laundry, bathroom and garage.

First floor - two bedrooms, study and bathroom.

Staying in the area was important so this family explored their options, including knocking down and starting again.

Opting instead for the more cost-effective extension/renovation choice, they decided to remodel existing rooms and add an extra storey. This also presented the perfect opportunity to update all their furnishings after 25 years of service, purchased when they were first married.

Now from the street, you wouldn’t know the home is not brand new!

Enlisting the services of Hille’s Home Extensions - the project got underway. The HHE designer met with the family to discuss their project and was taken aback to find that he had designed the previous extension work 20 years ago while working for another company! Déjà vu.

On the ground floor, the master bedroom was merged with the adjacent extra large bathroom and small hall to create a walk-in robe and bathroom. The laundry was conveniently tucked under the stairs.

The second bedroom at the rear of the home was dismantled to create a large living area with open plan dining and kitchen. The back wall running the length of this room is almost entirely glass taking great advantage of the natural light and view to the garden.

The fireplace in the front room was removed and large windows added producing ambient light.

“I love the front room with the new windows opening to the view of the street,” says homeowner, Roxanne.

As the backyard is well established with gardens and pool, the only choice to create more space was to go up. The first floor was added to accommodate the children’s requirements with two bedrooms, study and bathroom. The study is furnished as a multipurpose room and can be utilised when guests come to stay.

With busy lifestyles and both parents working, the homeowners like the modern feel of their new home and find it’s much easier to maintain.

The homeowners enjoyed working with Hille’s Home Extensions “because other designers and architects wanted to do what they wanted to do - not what we wanted to live in.”