Chic Weatherboard Revival

Chic Weatherboard Revival

This delightful weatherboard, underwent a ground floor and second storey extension comprising:

  • kitchen
  • dining
  • family room
  • one bedroom with ensuite and walk-in-robe
  • study
  • bathroom
  • laundry
  • al fresco entertaining area

 

Old Home Back to Life

A Beautiful Old Home Back To Life

The brief here for the Hille’s team was to provide a ground floor and upper storey extension that was light-filled and a spacious entertainer.

 

This was achieved by providing a large family/dining/kitchen area downstairs and a large back deck with external doors spanning the width of the property.

 

The upper storey comprises generous sized bedrooms and a retreat.

 

No room was left untouched, with each area of the existing home being renovated to bring a beautiful, old home back to life.

Harmonising old and new

Harmonising Old & New

A home extension harmonising old and new

The brief for the Hille’s team was to renovate and extend a classic Brunswick weatherboard home to harmonising old and new design. This included creating a new kitchen/living area and additional bedrooms and bathrooms.

The front facade was also given a facelift, restoring the home to its original condition whilst paying homage to the traditional design.

Inside a stylish modern twist was achieved with feature details such as a brick splashback to the kitchen and black and white herringbone style bathroom floor tiles.

The beautiful wood grain vanities were a nod to a local Brunswick supplier ‘Wood Melbourne’.

This home is a perfect example of blending old and new.

Modern Second Story Extension by Hilles Home Extensions

Extending Up & Out

The client brief was to produce a large Alfresco area that included an outdoor kitchen, with standout features including ship lap cedar lining boards to the alfresco ceiling and bronzed feature screening.

In addition to this work, a new bedroom and study quarters were added to the upper storey.

The Great Entertainer

This original Spanish Mission Art Deco home served the homeowners well when the family was young but as the three children grew up, the need to extend the living space in the home became increasingly clear.

 

Before

Ground Floor - three bedrooms, kitchen, living, lounge, bathroom, WC and laundry.

After

Ground Floor - two bedrooms (one with WIR and ensuite), study, kitchen with walk-in pantry, dining, living area, bathroom, laundry, colonnade and shed with WC.

First Floor - two bedrooms (both with balconies), rumpus room and bathroom.

 

There was also the need to add some entertainment specific features to the home.

“We both have extended families living locally and we have many family gatherings. We love entertaining family and friends,” says Jenny, the homeowner

 

The back rooms of the original dwelling were remodelled to accommodate the stairway to the first floor. The laundry and bathroom were repositioned to permit outside access to the laundry via a back door.

 

The existing kitchen and laundry were fashioned into an ensuite and walk-in robe for the master bedroom in the original front part of the home. And a butler’s pantry and home office were built into the remaining space facing out to the new kitchen.

 

Jenny’s favourite part of the extended space is the butler’s pantry... “I just love the look of the room. I do all my baking in there. It’s a great space to prepare and store food for entertaining.”

 

The ground floor extension at the rear of the home accommodates the combined kitchen, dining and living areas to great effect. The open plan affords natural floor to ceiling sunlight running the length of the room. While the timber floorboards add a warm glow to the extended space.

 

An idea that stemmed from a magazine photograph led to the splendid window seat in the kitchen that overlooks the backyard and pool, and catches the afternoon sun. The window seat provides a relaxing haven for a quiet drink at the end of a busy day, and a place for the children to drop in and talk about their day, whilst the evening meal is being prepared.

 

Upstairs, there is a new bathroom and rumpus room with adjoining bedrooms. The two extra bedrooms each have built-in robes and private balconies.

 

The original garage was converted into a storage area with toilet and bathroom facilities for the pool and outdoor entertaining area.

 

Homeowner Simon says his favourite part of their home is the new Loggia Colonnade. It provides summer protection yet allows the winter warmth to reach the rear of the home to warm the back rooms.

“We really enjoy summer entertaining. The new outside entertaining area really feels a part of the house”.

 

The arches on the Loggia Colonnade and the Spanish style balconies on the bedrooms upstairs have preserved the main theme of the original home in the final design.

 

Why HIlle’s Home Extensions? Simon says that he had personal commendations from previous HHE clients and felt “Their standard of service was very well regarded in the local
area.”

Heritage Revival

Heritage Revival

It started as an idea for a new kitchen and ended up at the Master Builders Association’s prestigious Excellence in Housing Awards! There are no compromises in this story

 

Before

Ground Floor - three bedrooms, formal lounge, dining, kitchen, living area, bathroom and laundry.

After

Ground Floor - three bedrooms, living area, family room, kitchen, dining, bathroom, laundry/WC and outdoor entertaining area.

First Floor - two bedrooms (study), rumpus room, walk-in storage and bathroom.

 

This Victorian home is over 100 years old with a Heritage Overlay. An extension completed by previous owners left the rear of the home closed in with separate rooms for kitchen, dining and living.

 

The home has a large backyard which the homeowners wanted to preserve for the children, so the decision was made to incorporate a first floor into the design.

 

The desired high ceilings in the proposed first floor did pose some issues with planning approval. Extra time was committed to overcome these issues.

 

Hille’s Home Extensions was engaged to undertake the extension.

“HIlle’s Home Extensions is local and visible in the area, reputable, reasonably priced and the designer was on same level as us,” says Belinda, the homeowner

 

So this home extension storey started when Belinda found a magazine photograph of her dream kitchen... as the initial vision grew into substantial renovation plans, Belinda says she “wanted the kitchen to be the main focal point. The style is French Provincial/ American.”

 

And so it is. With the bench tops in the kitchen extending into a purpose-built bay window and a breakfast bar providing multi-purpose functions, Belinda happily reports that “We
entertain a lot and when we have parties everyone stands around the breakfast bar”.

 

Kitchen, dining and living areas are now combined in a magnificent open space with neutral tones and warm timber floorboards soaked in natural light from the generous windows,
French doors and Hi-Lites. It’s incredible what natural light can do in a home. It can turn a dark and closed-in house into something bright, open and cheerful.

“We’re not cramped anymore in the living areas and I love the bigger kitchen with more natural light coming in.”

 

The laundry, bathroom and WC were repositioned on the ground floor to accommodate the new layout.

 

Move outside through the French doors and you find yourself on a superb verandah with a cathedral ceiling. This entertainment and relaxation area with an open view of the backyard is a family favourite.

 

Upstairs has seen the addition of two extra bedrooms, a rumpus room, bathroom and a storage room. No compromises on materials, fittings and fixtures here. The period style has been meticulously maintained throughout - and the children now have a dedicated play area.

 

With the homeowner’s permission, their home was entered in the Master Builders Association’s 2008 Excellence in Housing Awards. Hille’s Home Extensions received a Special Commendation for this project.

 

Andrew and Belinda attended the formal awards night, “It was very exciting winning the special commendation - and it was a fun night. We were very proud of our home.”

“I would thoroughly recommend Hille’s Home Extensions to anyone. Everyone was fabulous!”

Family Room

When this family approached Hille’s Home Extensions they had a fair idea about the result
they wanted for their original Victorian semi.

“We knew what we wanted, shopped around and found that HHE was well known in the area
and well priced”.

 

Before

Ground Floor - Three bedrooms, kitchen, dining, living room, bathroom, laundry and
pergola.

After

Ground Floor - Four bedrooms, kitchen, dining, family room, bathroom, laundry and pergola.

With a young family, the homeowners wanted to remodel and extend the rear of their home
to create more living space. When they purchased the lovely period home in 2003, part of
their consideration during the purchase process was that they would need to undertake an
extension project in the near future.

Damien says “We knew we had to do something when we bought the property.”

With the Hille’s Home Extension designer they set about relocating the laundry and
extending the bathroom. From the well-designed laundry across the hall to the bathroom, the
light contemporary feel is maintained throughout the highly functional design of these smaller
rooms.

The repositioned and remodeled kitchen is stunning. With modern appliances it shares a
large open space with the dining and living areas. Standard Victorian fittings were used in
the project to retain the period feel of the home while good design modernised the function
of the spaces.

During the extension and remodelling project, the owners chose to invest in a central heating
system. Donna says “We took the opportunity to install central heating in the roof. The whole
living area is wonderfully warm now.”

The back wall of the residence is heavily glazed which delivers abundant natural light and
warmth to the most used rooms in the home. The view to the backyard has been enhanced
dramatically which works well for the young family. Donna says “I can watch the kids in the
backyard and know they’re safe.”

In the front part of the home, the hall was extended across where the old living room used to
be - one of the original four front rooms - and is now an enclosed fourth bedroom.
Outside, the old paving and pergola were demolished and in their place an attractive
verandah established for al fresco entertaining was constructed. The backyard now has form
and function - and still plenty of room to play.

Damien and Donna are thrilled with the result and say “The project was a dream run. It went
so smoothly we couldn’t believe it.”

Smart and Stylish Heritage

Smart & Stylish

It’s often a difficult decision when renovating or extending a home: whether to strictly maintain the original character or seek a design that will bring it more in line with the times

 

Before

Ground Floor - two bedrooms, lounge, kitchen, dining, laundry and bathroom.

After

Ground Floor - two bedrooms, multi-purpose room, lounge, kitchen, dining, living area, laundry, bathroom and toilet, outdoor entertainment deck.

First Floor - two bedrooms with built-in robes, bathroom, separate toilet and storage room.

 

The Heritage Overlay on this tired 1927 property didn’t dissuade this family from moving forward with their ideas, but it did slow up the process somewhat, stretching the project’s timeline and the owner’s patience.

“By the time work finally commenced, we had a one-month-old baby. Thankfully, the Hille’s Home Extension builders were very accommodating with our new arrival.”

 

The solution required a design that could blend the property’s established style, stay within the confines of the Heritage Overlay and deal with the owner’s pressing practical requirements. The Hille’s Home Extensions team were able to work with the family and the local council to reconcile both the design restrictions and the family’s needs.

“We were very pleased the Hille’s Home Extensions designer could incorporate most of our design ideas.”

 

The standard lean-to with kitchen, laundry and vestibule at the rear of the home was demolished. The existing ground floor bathroom was removed to make way for the staircase to the new first floor. The home was extended on the ground floor to include the new laundry, bathroom, kitchen, dining and living areas. The kitchen includes all the latest fittings and a practical island bench.

 

Stunning wooden floor boards enhance the natural light permitted by the floor to ceiling windows and really open up the living space at the rear of the home. A lovely wooden deck was added on the ground floor ensuring an impressive capacity for outdoor living.

 

A completely new first floor was constructed providing two additional bedrooms with built in robes and shared bathroom and toilet. And upstairs, much to the delight of the home owners, a space in the roof cavity was creatively sealed to craft a large, dedicated storage room.

“It feels bigger than it actually is because there’s no wasted space. A credit to our Hille’s designer.”

 

The owners looked at a lot of reference material (books and magazines) when researching their project. The project has provided a lot of flexibility for the family with the back living area plus six other rooms.

“In the future we can change the house around as our requirements change.”

 

The HHE extension has fulfilled the client’s brief, while adhering to the strict building guidelines presented by the Heritage Overlay. The family is thrilled with their new lifestyle.