Modern Impact

Modern Impact

When they originally moved into their recently renovated (by previous owner) home, these homeowners were comfortable with the quality and layout of the house. As their children moved into their teens however, the family found itself in desperate need of more space.

 

Before

Ground Floor - two bedrooms, kitchen, dining, living, laundry, bathroom and garage.

After

Ground floor - single bedroom with walk-in robe, open plan kitchen, dining, family, lounge,
study, laundry, bathroom and garage.

First floor - two bedrooms, study and bathroom.

 

Staying in the area was important so this family explored their options, including knocking down and starting again.

 

Opting instead for the more cost-effective extension/renovation choice, they decided to remodel existing rooms and add an extra storey. This also presented the perfect opportunity to update all their furnishings after 25 years of service, purchased when they were first married.

 

Now from the street, you wouldn’t know the home is not brand new!

 

Enlisting the services of Hille’s Home Extensions - the project got underway. The HHE designer met with the family to discuss their project and was taken aback to find that he had designed the previous extension work 20 years ago while working for another company! Déjà vu.

 

On the ground floor, the master bedroom was merged with the adjacent extra large bathroom and small hall to create a walk-in robe and bathroom. The laundry was conveniently tucked under the stairs.

 

The second bedroom at the rear of the home was dismantled to create a large living area with open plan dining and kitchen. The back wall running the length of this room is almost entirely glass taking great advantage of the natural light and view to the garden.

 

The fireplace in the front room was removed and large windows added producing ambient light.

“I love the front room with the new windows opening to the view of the street,” says homeowner, Roxanne.

 

As the backyard is well established with gardens and pool, the only choice to create more space was to go up. The first floor was added to accommodate the children’s requirements with two bedrooms, study and bathroom. The study is furnished as a multipurpose room and can be utilised when guests come to stay.

 

With busy lifestyles and both parents working, the homeowners like the modern feel of their new home and find it’s much easier to maintain.

 

The homeowners enjoyed working with Hille’s Home Extensions “because other designers and architects wanted to do what they wanted to do - not what we wanted to live in.”

Victorian Home Extension

Outside The Square

Several things needed to be considered when Hille’s Home Extensions took on this featured project. The double fronted Victorian home is in an area dominated by Victorian-era design, and it was important to be sympathetic to the existing properties in the street.

 

The addition to the house is not visible from the road and the design is clean, light and warm to further maintain the area’s trend.

 

Before

Ground Floor - two bedrooms, dining, kitchen/ meals, living, bathroom, laundry and garage.

After

Ground Floor - master bedroom with built-in robe and ensuite, single bedroom, open plan kitchen/meals/family, pantry, dining, living room, bathroom, laundry and deck.

First Floor – Studio.

 

The homeowner wanted to connect the existing rear garage to the house, create a new space above the garage and remodel the rear of the house for a more open living area.

 

An adjoining wall was removed between the main bedroom and a bathroom to create an ensuite, while back-to-back robes in another two bedrooms were joined to create more space in the main bedroom.

 

A remodelling of the home’s rear section - an extension from many years ago - was necessary. The kitchen was the only new ground floor space and was used to connect the home to the rear garage and the new upper floor studio above the garage.

 

Visitors now enter at the Victorian façade, walk through the classic original rooms and end up in the modern, open spaces of the new areas of the rear of the home - a journey from the old to the new.

 

The Hille’s Home Extensions designer ensured the extension worked cleverly with the existing space as opposed to simply adding extra rooms to the home.

 

Concentrating on creatively using the space, clever storage opportunities were applied and kitchen and bathroom cabinets were carefully selected to create an illusion of space.

 

A council overlooking clause required creative use of materials for the studio balcony. The homeowner commissioned artist Carolyn Eskdale to create the laser cut rusted steel visual break on the balcony, which provides a spectacular focal point from the deck area and inside the studio.

 

The homeowner installed water tanks as a component of the plunge pool system. Ample natural lighting, extensive use of ventilation, full insulation and double- glazing on windows all help create a home that relies on fewer resources for heating and cooling.

 

Downlights have been installed, while Scyon Axon exterior cladding and a Tallowwood staircase have also been incorporated into the home.

 

The timber fencing has a trellis for vines to grow up and landscaping includes Merbau decking, the feature spa plunge pool, native flowers and the rustic art deco balcony.

 

Images courtesy of Melbourne Home Design + Living
homedesignandliving.com.au

Edwardian Dream

When Mark and Karla purchased this charming Edwardian home, they knew the time would come to extend. As is common with the lean-to structures added to dwellings in the 1980’s, the size of the added rooms were small and their growing family demanded more space.

 

Before

Ground Floor - three bedrooms, kitchen, family/ meals, living, bathroom, toilet, laundry and
verandah.

After

Ground Floor - master bedroom with built-in robes and ensuite, three bedrooms, open plan kitchen/ meals/ family, living room, study, bathroom, toilet, laundry and deck.

 

Having moved from Ascot Vale they knew that Hille’s Home Extensions was a popular choice for home extensions. And having friends who had used HHE - and were very happy with their work - the choice was easy.

 

The HHE designer visited the homeowners to flesh out their design ideas and options. The Heritage Overlay on the property meant several revisions to council as the plans were refined. It turned out the homeowners had to accept a carport instead of a garage and lower the roofline to ensure the streetscape was not altered too significantly.

 

In the original part of the home, bedroom two was commandeered to create an ensuite for the adjacent master bedroom and a laundry, accessible from the new section.

 

The rear of the home was completely removed and in its place the new open plan kitchen, dining and living areas were constructed complete with Hi-Lite windows. Large, modern bi-folds were installed, and through these one walks out onto a deck for wonderful outdoor entertaining.

Heritage Home Extension

Heritage Light

When Geoff and Gay first purchased this 1920’s period home with Heritage Overlay, they chose to renovate the kitchen and rearrange the bathroom within the building envelope. Ten years on, they decided it was time to add additional ground floor living space, create and enhance existing features, and turn their house into their dream home.

 

Before

Ground Floor - three bedrooms, lounge, dining, kitchen, pantry, meals, dining, lounge, bathroom and laundry.

After

Ground Floor - master bedroom with walk-in robes and ensuite, two bedrooms, bathroom, open plan kitchen/ living/ dining, walk-in pantry, laundry and verandah.

 

Having lived in the area for over 10 years they had seen Hille’s Home Extensions active in their neighbourhood. They knew HHE specialised in heritage homes, so they engaged their services for the design and construction of their new home extension.

 

The rear of the home was removed completely - leaving the original heritage front of the home, consisting of three bedrooms, dining room and lounge.

 

At the front of the home the master bedroom, third bedroom and dining room areas were remodelled to form a master bedroom with large ensuite and walk-in robes, plus an adjoining smaller third bedroom and a separate bathroom.

 

The client brief included enhancing the accessibility of natural light into the newly created rooms at the rear. The home is North/South oriented so the challenge in the design was to leave the courtyard on the East side intact, and open the extension to the natural light afforded.

 

The kitchen, with generous, full length walk-in pantry, lies directly opposite the French doors and Hi-Lite windows. The morning light streams into the kitchen from the courtyard making mornings a pleasure. The courtyard decking is at floor level so when the doors are open the sense of space is amazing!

 

From the kitchen you move through to the open plan dining and living areas. The rear wall of the home is a double glazed view through windows and glass doors offering an abundance of natural light to the entire living area.

 

A period style verandah was added at the back of the home for cover in inclement weather, as a shady recess in summer, and access to the rear carport.

 

The homeowners are delighted with the results. Geoff says his favourite part of the renovation/extension is the ensuite and walk-in robes in the master bedroom. And the kitchen!

 

Having a walk-in pantry and walk-in laundry has afforded great storage and work space, and improved the efficiency of these utility rooms.